Myter og legender

Posted by admin on August 25, 2015
Nytt

Alle land har sine gamle opphavsmyter og overnaturlige forklaringer på naturfenomener – den nordiske mytologien har skremt og underholdt med troll, hekser, vetter, huldrer og alver.

Norrøn mytologi er velkjent for de fleste, ikke minst gudefortellingene fra Snorres Edda. Beretningen om jotnene, vanene og æsene som elsker og slåss er artig lesning. Setter man seg inn i ritualer rundt den nordiske gudetroen finner man at skandinavene ikke alltid har vært så fredelige av seg: I dyrkningen av gudene Tor, Odin og Frøy ble det ofte utført offer – blot – hvor ikke bare dyr, men også mennesker ble tatt av dage for å blidgjøre de noe lunefulle gudene.

Islendingene tar den dag i dag Huldufólk på ramme alvor, og flere enn ett byggeprosjekt har blitt forsinket eller stoppet for å ta hensyn til alveboliger. Norge har sin huldra – en vakker kvinne som lokker intetanende menn med seg inn i berget. Norske troll er kanskje de største kjendisene – de har endog fått en egen film.

Finner og samer har en helt annen mytologi enn de andre nordiske folkene, selv om visse fellestrekk går igjen. Den finsk-ugriske mytologi spiller på naturånder, sjamanisme, og hellige dyr fremfor guder, men verdenstreet og tredelingen av verden finner du også her.