Mat og drikke

Posted by admin on August 23, 2015
Nytt

Skal det være, så skal det være. Enten du er turist eller vurderer å bosette deg i et av de nordiske landene, er det et absolutt must å prøve kreftene og magesaften på landets nasjonalretter. Noen er definitivt lettere å svelge enn andre…

Det kalde nord er ikke for pyser, og den tradisjonelle maten er laget for å gi deg spekk rundt bringa og hår på brystet. Den norske tradisjonsretten smalahovud er rett og slett sauehode – med alt det innebærer. Ulla er svidd av og hodet er kokt, og synet av det flådde hodet kan vippe selv den tøffeste av pinnen. Er du riktig viking, plukker du øyet ut av saueskallen og spiser det mens du til enhver tid holder øyekontakt med motstanderen, eventuelt kjæresten, din.

Islendingene er ikke snauere enn at de spiser hai, og ikke bare det: De foretrekker den “modnet” – råtten, med andre ord. Haien som brukes til denne retten er giftig, så den må gjennom en modnings- og tørkingsprosessen før den kan spises.

Sverige og Danmark tar det mer med ro i matveien. Begge nøyer seg med mer ganevennlige retter: Danskene foretrekker frikadeller, smørrebrød og stegt flæsk , mens svenskene liker gourmetmat av både kjøtt, fisk og skalldyr.

Færøyene er imidlertid tøffere enn storebror Danmark, og kan tilby garnatálg – en rett bestående av tarmfett av sau, eltet til en klump og tørket.

Velkommen til bords!